Facings

Facings zijn laagjes tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildjes van porselein. Door facings aan te brengen kan uw tandarts reparaties verrichten aan uw gebit. Facings zijn bedoeld om spleetjes tussen uw tanden, afgebroken stukjes van tanden, scheven tanden en verkleurde tanden te repararen. Op die manier past de gerepareerde tand weer op een natuurlijk en mooie manier tussen de andere tanden. 


De materialen waarvan facings gemaakt worden is composiet of porselein. Composiet kan in de loop van enkele jaren verkleuren als u rookt of koffie of thee drinkt. Voordeel van composiet is wel dat het in een behandeling aangebracht kan worden en dat het goedkoper en weefselbesparend is dan een porseleinen facing. Porseleinen facings hebben als voordeel dat deze niet verkleuren maar dat er wel twee behandelingen nodig zijn. Ook zijn porseleinen facings duurder dan die van composiet. 

Voordat facings geplaatst worden kiest de tandarts in samenspraak met u eerst de juiste kleur uit. Als dat gedaan is moet het materiaal bepaald worden. Meestal moet er een heel dun laagje van de tand weggeslepen worden zodat er plaats vrij komt voor de facing. Bij porseleinen facings moet er soms iets meer weggeslepen worden dan bij composiet facings. Na het bijslijpen van de tand behandelt de tandarts eerst de tand met een zuurlaag en daarna een hechtlaag. Hierna wordt composiet aangebracht die na uitharding met een blauw licht lamp direct in de juiste vorm wordt geslepen en gepolijst. Hierna is de behandeling klaar.

Bij porselein facings zit een extra tussenstap. Na het slijpen van de tand maakt de tandarts een afdruk. Deze gaat naar een tandtechnisch laboratorium die voor u de facing maakt. Daarna moet u opnieuw terug naar de tandarts voor plaatsing van de facing. Nadeel hiervan is dat als de facing u niet bevalt, een heel nieuwe gemaakt moet worden door het laboratorium. 

In principe mag u alles eten en drinken met facings maar u dient wel op te passen met bijten op harde zaken zoals een zuurtje, pen of iets dergelijks. Facings kunnen dan beschadigen. De levensduur van facings is ongeveer vijf tot tien jaar. Mocht er iets beschadigd raken dan kan de tandarts altijd de facing herstellen.