Nieuwe prothese of frame

Er zijn verschillende soorten tandprothesen. Deze informatie gaat over de volledige kunststof prothese. Heb je een frame prothese zal deze informatie gedeeltelijk van toepassing zijn.

Je hebt net een nieuwe prothese gekregen.
In de meeste gevallen zal dit in het begin wat moeilijkheden met zich meebrengen.
Probeer je prothese zo veel mogelijk in te houden, op deze manier zul je het snelste aan de prothese wennen. (als de prothese geplaatst is nadat er tanden en/of kiezen getrokken zijn, moet je de prothese 24 uur inhouden) Na verloop van tijd zul je merken dat het steeds beter gaat.
Sommige klachten zullen niet vanzelf verdwijnen en misschien zelfs erger worden.
In de volgende hoofdstukken krijg je meer informatie over wat voor klachten je kunt verwachten met je nieuwe prothese.

Pijnklachten
Het kan zijn dat het pijn gaat doen. Deze pijnklachten zullen niet vanzelf verdwijnen. Het kan zijn dat de prothese niet helemaal goed past waardoor deze pijn ontstaat.
Maak een afspraak met de tandarts, deze kan de prothese nakijken en eventueel aanpassen.
Probeer de prothese wel in de mond te houden, het is voor de tandarts dan makkelijk te zien waar de pijnlijke plekjes zitten.
Vijl of schuur nooit zelf aan de prothese, de goede pasvorm kan hierdoor gemakkelijk verloren gaan.

Vol gevoel in de mond
Een nieuwe prothese, zeker in de bovenkaak, kan in het begin een vreemd en erg vol gevoel geven. Sommige mensen hebben zelfs de neiging tot kokhalzen. 
Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat de bovenprothese te ver achter in de keel zit, dit is niet het geval. De prothese moet een bepaalde lengte hebben om een goed houvast te hebben.
Als je niet kunt wennen en dit gevoel van kokhalzen na enige tijd niet verdwijnt kun je het beste een afspraak maken met de tandarts, deze kan kijken of de prothese misschien iets ingekort kan worden.

Speekselvloed
Veel mensen hebben in het begin last van veel speeksel in de mond. Sommige mensen hebben juist een hele droge mond. Deze klachten zullen na enige tijd vanzelf verdwijnen.

Smaak
De smaak zal verminderd zijn, zeker bij een volledige boven prothese (kunstgebit). In het verhemelte zitten ook smaakpapillen, deze worden nu bedekt door de prothese, hierdoor kan de smaak en het gevoel met het eten anders zijn. Na enige tijd zul je hier vanzelf aan wennen.

Spraak
In het begin kan het zijn dat je moeite hebt met praten, zeker als het de eerste keer is dat je een prothese in je mond hebt. Probeer hardop de krant of een boek voor te lezen, dit kan helpen. Na ongeveer 6 weken moet het beter gaan. Als het na deze tijd niet beter is geworden moet je een afspraak maken met de tandarts. Het kan zijn dat de prothese iets aangepast moet worden.

Kauwen
Vooral in de eerste weken kunnen zich ook hier moeilijkheden voordoen. Je zult weer opnieuw moeten leren eten. Het afbijten van voedsel met de voortanden zal zeker moeilijk gaan omdat de bovenprothese dan los schiet. Probeer zoveel mogelijk met de kiezen te kauwen
Probeer de eerste dagen zacht voedsel te eten, eet langzaam en probeer goed te kauwen.
Meestal duurt het een maand voordat je zonder problemen kunt eten.

Schoonmaken
Net als met je eigen tanden moet ook een prothese (kunstgebit) na het eten schoongemaakt worden. Als je dit niet doet, kan je tandvlees ontstoken raken en krijg je een onaangename geur uit de mond.
Het is dus belangrijk om de prothese na het eten goed schoon te maken.
Je kunt dit het beste doen boven een met water gevulde wastafel. (als de prothese uit je handen schiet, zal hij in de bak water vallen en niet breken)
Er zijn speciale prothese borstels maar je kunt ook een gewone tandenborstel of nagelborstel gebruiken. Gebruik het liefste zachte zeep (afwasmiddel) om de prothese te reinigen.
Denk er ook aan om de mond (zonder prothese in) goed te spoelen, en eventueel het tandvlees te masseren met een zachte tandenborstel, tandpasta is niet nodig maar mag wel voor een frisse smaak.
Zit er hardnekkige aanslag op je prothese kun je deze een nachtje in verdunde azijn leggen. (daarna heel goed afspoelen met water!!!!)

Controle
Ga regelmatig (1 keer per jaar) op controle bij de tandarts.
Deze kan controleren of de prothese nog goed past. Het kaakbot zal steeds een beetje slinken waardoor de prothese na een tijdje losser gaat zitten.


Heb je een ander probleem met je prothese of twijfel je, maak dan een afspraak met de tandarts.