Uitgeslagen/afgebroken tand

Ga zo snel mogelijk naar een tandarts, de tandarts kan in dit geval meestal beter helpen dan de huisarts.

Is er een tand uitgevallen? Kijk bij kinderen of dit een melktand of een blijvende tand is. Is het een blijvende tand, bewaar hem dan in de mond of in een bekertje/zakje/doosje met melk. Neem deze mee naar de tandarts. Het is mogelijk dat de tandarts de tand terug kan plaatsen. Is de tand gevallen op de grond of in het zand, maak deze dan niet schoon, je kunt hiermee de tand beschadigen! 
Als er een stukje van een tand is afgebroken kun je het in de mond of in melk bewaren en meenemen naar de tandarts. In sommige gevallen kan de tandarts het stukje terug aan de tand zetten.

Bloed de mond of de lip, probeer dit te stoppen met een gaasje of een zakdoek. Koelen met ijs kan zwelling voorkomen, stop het ijs in een washandje of doe er een zakdoek of theedoek omheen en leg het zachtjes op de zwelling. En neem zo snel mogelijk contact op met de tandarts.

De tandarts zal kijken welke behandeling er nodig is. Als de tand terug geplaatst kan worden, zal de tandarts deze vastzetten aan de andere tanden. Je zult dan regelmatig terug moeten komen voor controle en verdere behandeling.
Pas op met eten, eet zacht voedsel en probeer de tanden zo min mogelijk te belasten.